Heinäkuussa juhlimme maailmanlaajuisesti vammaisten Pride-kuukautta eli Disability Pride Monthia. Tänä vuonna (2024) kuukauden teemana on ”We want a life like yours.”
Suomeksi se kääntyy suurin piirtein lauseeseen: ”Haluamme sellaisen elämän kuin teilläkin.”
Disability Pride on kehittynyt juhlapäivästä kuukauden mittaiseksi tapahtumaksi.
Historiasta sen verran, että vammaisten Pride sai alkunsa Yhdysvalloista 26. heinäkuuta 1990 kun silloinen presidentti allekirjoitti Americans with Disabilities Actin (ADA) laiksi.
Disability Pride -kuukausi juhlistaa vammaisia ihmisiä, heidän identiteettiään, kulttuuriaan ja heidän panostaan yhteiskuntaan. Se pyrkii myös muuttamaan tapaa, jolla ihmiset ajattelevat ja määrittelevät vammaisuuden, lopettamaan vammaisuuden leimautumisen ja edistämään uskoa, että vammaisuus on luonnollinen osa ihmisten monimuotoisuutta, josta vammaiset voivat juhlia ja olla ylpeitä. Se on mahdollisuus lisätä tietoisuutta haasteista, joita vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen joka päivä, jotta heitä kohdeltaisiin tasavertaisesti.
Disablity Pridella on oma lippu, jossa raitojen värit edustavat vammaisuuden erilaisia tyyppejä:
Punainen: fyysiset vammat
Keltainen: kognitiiviset ja älylliset vammat
Valkoinen: näkymättömät ja diagnosoimattomat vammat
Sininen: psykiatriset vammat
Vihreä: aistivammat
Lipun tummalla taustalla kunnioitetaan varsinkin syrjinnän vuoksi kuolleiden vammaisten muistoa. Samalla se edustaa protestia *ableismia ja vammaisten huonoa kohtelua vastaan.
*Ableismilla tarkoitetaan vammaisiin kohdistuvaa systemaattista syrjintää, negatiivisia asenteita ja ennakkoluuloisuutta.
Vammaisuuden määritelmä
Viimeisin virallinen kansainvälinen määritelmä vammaisuudesta on tehty YK:n vammaissopimuksessa:
”Vammaisiin henkilöihin kuuluvat ne, joilla on sellainen pitkäaikainen ruumiillinen, henkinen, älyllinen tai aisteihin liittyvä vamma, joka vuorovaikutuksessa erilaisten esteiden kanssa voi estää heidän täysimääräisen ja tehokkaan osallistumisensa yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.”
Lähde: THL