Äkillisen, kroonisen ja/tai vakavan sairauden kohdatessa ihminen kokee usein ison kriisin.
Sairauden aiheuttaman kriisin vaiheet:
SHOKKIVAIHE
Sokkivaihe alkaa heti kriisin laukaisseen tilanteen, eli diagnoosin (tai diagnisoimattomuuden jälkeen), ja kestää yleensä tunneista muutamiin vuorokausiin.
REAKTIOVAIHE
Sokkivaiheen jälkeen seuraa reaktiovaihe, jonka aikana ihminen alkaa vähän kerrallaan kohdata tiedon sairastumisesta ja yrittää muodostaa käsitystä asiasta ja sen merkityksestä. Hän voi vielä tässä vaiheessa yrittää kieltää koko asian, yrittää taistella diagnoosia vastaan ja etsiä ns. ”toista mielipidettä”. Tämä vaihe voi kestää pitkään ja se on kuormittava ajanjakso ihmiselle.
KÄSITTELYVAIHE
Kriisin käsittelyvaiheessa omaa sairastumista aletaan ymmärtää. Sairastumista ja/tai sairautta ei enää kielletä, vaan sen käsitetään olevan totta muutoksineen ja menetyksineen. Saatat huomata olevasi valmis kohtaamaan sairauden kaikki ulottuvuudet ja oman muuttuneen tilanteesi.
UUDELLEEN SUUNTAUTUMISEN VAIHE
Kriisin uudelleen suuntautumisen vaiheessa sairaus alkaa hiljalleen muuttua osaksi elämää. Sairauden kanssa pystyy elämään joten kuten rinnakkain. Aina välillä tuska ja menetykset nousevat pintaan, mutta elämässä on myös iloa.
Kriisin eri vaiheet voivat sairausmatkan aikana myös uusiutua, varsinkin jos sairauden oireet muuttuvat tai tulee uusia oireita.
Vastaa